Teddyn turkin hoito

Teddyjen erikoisuus on turkin karkeus ja sen suuntaus takaa eteenpäin. Turkkia ei koskaan saa mennä pesemään millään pehmentävillä öljy shamppoilla tai hoitoaineilla. Turkki menee tuolloin pilalle ja ainakaan ulkomuotonäyttelyihin ei enää hyvä. Paras teddyn turkkiin on hajuton palasaippua, karkeakarvaisen koiran shamppoo tai apteekissakin myynnissä oleva hexocil. Sisäisesti sitten öljyä saakin teddyille tarjoilla kuin mös muunkin rotuisille marsuille. Teddyillä, rexeillä kuivuu iho herkästi sekä hilseilee. Mitä parempi turkki rodunomaisena sen enempi hilse ongelmaa. Eli jos hieno tiivis turkki, ei se hengitäkkään niin hyvin ja se aiheuttaa taas hlseilyä. Tämän vuoksi sisäisesti esim.helokki tai nutrolin skin&coat tuotteet hyviä vaikka ihan päivittäiseen käyttöön. Tippa esim.tuoreen päälle päivittäin.

Trimmaus myös pitää turkin ja ihon hyvin voivana. Joten vaikka et koskaan marsusi kanssa näyttelyissä kävisikään, suosittelen trimmaamista. Esim. märällä kädellä silittää marsua takaa eteenpäin, saa helposti irtokarvat pois, ns.kevyt trimmaus. Omilta näyttely teddyiltä trimmaan ihan sormikumin avulla sekä pinsettien kanssa turkin. Turkki pestään edellä mainituilla tuotteilla 5 vk ennen näyttelyä, jonka jälkeen trimmaus kerran viikossa näyttelyyn saakka. Tarvittaessa pesu lähempänä, jos kyseessä valkoinen tai likaantunut marsu, mutta yrittäen säästää ettei koko turkkia tarvitsisi pestä. Turhat pesut pehmentää, mutta myös kuivattaa ihoa. Teddyn turkin tykkään föönata kuivaksi ja lopuksi käydä viileällä puhalluksella koko turkin ja tarkistaen ihon kauttaaltaan, ettei mitään ihon ärsytyksiä, haavoja jne näy. Jos pienikin epäilys nousee miksi marsulla esim.karvatonta, punoittavaa, paakkumaista hilsettä, rinkulaista ihottumaa, aina käsittelyt seis ja eläinlääkärillä käymään. Esim. Jos marsulla epäiltäisiin sientä/silsaa otetaan marsusta näyte, joka lähetetään viljelyyn. Valitettavasti näyte ei ole luotettava jos marsua pesty 3 vk sisällä tai käytetty rasvoja. Negatiivinen tulos voi kuitenkin olla positiivinen. Silloin kannattaa vielä tarkkailla ja seurata nouseeko oireita lisää. Silsa/sieni tarttuu herkästi myös ihmiseen ja muihin kodin lemmikkeihin. 

Viikottain kannattaa tarkistaa korvat, silmät, hampaat,paino. Päivittäin seurata, että marsu syö sekä juo normaalisti.  Ja tutkia sylissä marsu kauttaaltaan, että kaikki ok. Marsuille kannattaa hankkia oma hoitovihko jonne merkitä painot ja hoitotoimenpiteet. Nurkassa apaattisena kyyhöttävä marsu on jo todella sairas ja tuolloin ei kannata jäädä seurailemaan vaan soittaa eläinlääkäri aikaa nopeaa.